Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy.
Vacus
Masz pytania?
Dzwoń: +48 12 267 77 55
Pisz: biuro@vacus.pl

Alternatywna metoda gotowania stosowana przez mistrzów kuchni

Gotowanie nie musi wiązać się z tradycyjnym smażeniem i kuchnią, w której wszystkie aromaty i zapachy mieszają się ze sobą. Gotować można również innymi, mniej konwencjonalnymi metodami, które pozwalają na przygotowanie klasycznych potraw w nowym wydaniu. Alternatywę taką stanowi metoda sous-vide, która od kilkunastu lat staje się coraz bardziej popularna i z luksusowych, drogich restauracji, powoli trafia także do domowych kuchni.

Obco brzmiąca nazwa sous-vide, pochodzi z języka francuskiego i znaczy „w próżni”. Polega na gotowaniu potraw w szczelnie zamkniętych workach, które zapobiegają wydostawaniu się aromatów i płynów, dzięki czemu zapachy nie unoszą się w całej kuchni, a pozostają w jedzeniu. Dania gotuje się w wodzie, w niższych temperaturach – od kilku, do nawet kilkunastu godzin. Dzięki temu, uzyskujemy równomiernie podgrzaną potrawę, bez niedogotowania w środku lub przegotowania na zewnątrz. Jedzenie przygotowane tym sposobem jest bardziej wyraziste i aromatyczne. Metodą tą można przygotowywać mięsa, owoce, warzywa – słowem, wszystko.

Technologia sous-vide odkryta została już w 1799 roku, choć na restauracyjne sale wkroczyła dopiero w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wtedy to francuskie i amerykańskie firmy ulepszyły produkowane opakowania próżniowe oraz folie do zastosowań spożywczych. Metoda jest stale używana przez największych mistrzów kucharskich. Właściciel jednej z restauracji wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin (która nota bene w 2005 roku została wybrana najlepszą restauracją na świecie), Heston Blumenthal, stale wykorzystuje sous-vide w swojej kuchni, a samą metodę określa „największym postępem w technologii gotowania od dekad”.

Jeśli chcesz spróbować potraw niczym z najlepszych i najsłynniejszych restauracji, to musisz spróbować dań przygotowanych metodą sous-vide!

Jak przygotować potrawę sous-vide?

Sposób przygotowania nie jest skomplikowany i trudny do wykonania. Można go streścić w kilku prostych krokach. Potrzeba nam jedynie odpowiednich urządzeń oraz oczywiście przepisu i składników naszej potrawy.

  • Pierwszym krokiem jest podgrzanie wody do wymaganej temperatury. Do różnych mięs stosuje się różne zakresy temperatur – w zależności, czy chcemy bardziej czy mniej miękką i soczystą potrawę. Przykładowo, aby uzyskać przepyszną pierś z kurczaka, gotuje się ją najczęściej w zakresie od ok. 60 do ok. 66 stopni Celsjusza.
  • Następnym etapem jest przygotowanie i doprawienie dania.
  • W kolejnym kroku musimy skorzystać z pakowarki próżniowej, która zapewni szczelne zamknięcie potrawy w specjalnych woreczku, przystosowanym do gotowania sous-vide.
  • Czwartym krokiem jest wybranie czasu gotowania. Metodą sous-vide gotujemy wolniej niż w tradycyjny sposób, ale w zamian zyskujemy dużo lepszy, intensywniejszy smak. Potrawy możemy gotować od kilkudziesięciu minut, do nawet 2 dni – wszystko zależy od samego dania (różne gatunki mięs potrzebują innych temperatur), docelowej miękkości i wysokości nastawionej temperatury.
  • Ostatnim etapem jest odpowiednie przygotowanie na talerzu naszej potrawy. Po otwarciu woreczków, danie można jeszcze ostatecznie doprawić, lub lekko opiec (aby mięso było z zewnątrz chrupiące i lepiej się prezentowało).

Jeśli nie chcemy jeść od razu – nic nie szkodzi, przygotowane danie można pozostawić w woreczku izamrozić, a następnie podgrzać w dogodnym momencie, by cieszyć się świeżym, wyjątkowo smacznym i aromatycznym posiłkiem.

Urządzenia do sous-vide

W asortymencie naszego sklepu znajdziesz wszystkie niezbędne urządzenia do przygotowania potraw metodą sous-vide. Posiadamy m.in.:

  • cyrkulatory zanurzeniowe,
  • specjalistyczne termostaty,
  • kulki izolacyjne (używane zamiast pokrywek),
  • wanny z poliwęglanu,
  • sprzęt do metody sous-vide o różnej pojemności – zarówno jedno, jak i dwukomorowy.

Sprawdź nasz sprzęt , wybierz odpowiedni dla siebie i odkryj gotowanie na nowo!

Sortuj według: porządku domyślnego, nazwy, ceny
Wyniki 1 - 17 spośród 17

Ksiażka Sous-Vide to 160 stron pełnych przepisów i wskazówek odnośnie gotowania metodą sous vide. Łącznie 70 przepisów na przystawki, przekąski, dania główne oraz desery. Pozycja zawiera profesjonalne porady odnośnie samej technologii,...

do koszyka
cena 165,00 zł brutto

Poszukujesz oryginalnego prezentu dla kogoś kto lubi gotować i eksperymentować w kuchni? Świetnie trafiłeś! Gotowanie metodą sous vide to prosta i zarazem fenomenalna technika, dotychczas kojarzona wyłącznie z najlepszymi restauracjami!... więcej »

SZCZEGÓŁY
cena od 559,00 zł brutto

Rozdzielacz (separator) z przegródkami do woreczków Sous Vide to praktyczne akcesorium, użytkowane podczas gotowania metodą sous vide. Dzięki praktycznej konstrukcji znacznie łatwiej ułożyć opakowania w naczyniu i tym samym zapewnić im... więcej »

do koszyka
zapytaj o cenę

Wanna Sous Vide z deklem to praktyczne akcesorium do gotowania sous vide. Wykonana z wysokiej jakości przezroczystego, żaroodpornego tworzywa. Idealna w użyciu z cyrkulatorem Sous Vide LX.20 Stick, a także z większością innych tego rodzaju...

SZCZEGÓŁY
cena od 190,00 zł brutto

Kulki izolacyjne to profesjonalne akcesorium używane podczas gotowania sous vide. Specyfikacja: dostawa: 200 kulek w praktycznej siateczce do przechowywania Średnica kulki: 20 mm Wolne od plastyfikatora i BPA Chronią... więcej »

zapytaj o dostępność
cena 150,29 zł brutto

Przedstawiamy Państwu cyrkulator do gotowania w niskich temperaturach Sous Vide LX.20 Stick, dedykowany dla domu, gdzie przyrządzisz potrawy jak w profesjonalnej restauracji. Cyrkulator sous vide to urządzenie, które otwiera nowe możliwości...

SZCZEGÓŁY
cena od 529,00 zł brutto

Cyrkulator zanurzeniowy Sous Vide SMART to optymalne urządzenie do użytkowania w domu, idealne do rozpoczęcia fascynującej przygody z gotowaniem w niskich temperaturach. Cyrkulator zanurzamy w wodzie (max 20 litrów) używając własnego... więcej »

zapytaj o dostępność
cena od 1990,00 zł brutto

Pojemność: do 50 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.05°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +95°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena od 4800,00 zł brutto

Kulki izolacyjne do gotowania sous vide, utrzymują się na powierzchni wody i zastępują pokrywę. Stosowane najczęściej z wanną do sous vide i cyrkulatorem. Zapobiegają utracie ciepła Zmniejszają utratę wody przez... więcej »

do koszyka
cena 70,00 zł brutto

Profesjonalna wanna z poliwęglanu do gotowania sous vide o pojemności ok. 10 lub 20 l. Materiał, z którego została wykonana gwarantuje lepszą izolację niż w przypadku metalu. Ponadto temperatura utrzymuje się w stabilny sposób a straty... więcej »

zapytaj o dostępność
cena od 165,00 zł brutto

Pojemność: 8 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.05°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +95°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena 3142,14 zł brutto

Pojemność: 8 l Rozdzielczość danych: ± 0.5°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.5°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +95°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena 4385,37 zł brutto

Pojemność: 14 l Rozdzielczość danych: ± 0.5°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.5°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +95°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena 5100,66 zł brutto

Pojemność: 28 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.1°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +99°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy użyciu...

do koszyka
cena 5747,82 zł brutto

Pojemność: 56 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.1°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +99°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy... więcej »

do koszyka
cena 8430,13 zł brutto

Profesjonalny zestaw do gotowania metodą sous vide składa się z pakowarki próżniowej V.300 Premium i urządzenia sous vide o pojemności 8 l. Idealne rozwiązanie dla restauracji, gdzie kładzie się nacisk na jakość i... więcej »

do koszyka
cena od 5999,00 zł brutto

Pojemność: 2 x 8 l Rozdzielczość danych: ± 0.1°C Dokładność temperatury z PID: ± 0.1°C* Zakres ustawiania temperatury: +5°C do +99°C Temperatura - ustawienia: ustawianie temperatury elektroniczne, przy...

do koszyka
cena 9188,00 zł brutto
+48 12 267 77 55
biuro@vacus.pl
Szukaj
Nowości:
cena 150,29 zł brutto
zapytaj o dostępność
cena od 529,00 zł brutto
SZCZEGÓŁY
cena od 190,00 zł brutto
SZCZEGÓŁY
Płatności on-line realizuje:
Wysyłki realizują:
współpraca i reklama
opracowanie Prekursor